Η διαδραστική εγκατάσταση με τίτλο "Ηχητικό οριγκάμι / Origami singing" αποτελείται από δύο παραλλαγές αιωρούμενων γλυπτών.
Στο σώμα του κάθε έργου, φτιαγμένου από χαρτί ακουαρέλας και ζωγραφισμένου με υδατοδιαλυτά χρώματα και μαρκαδόρους, έχει προσαρμοστεί ένας μικροϋπολογιστής / μικροελεγκτής BBC microbit, οι αισθητήρες του οποίου συλλέγουν στοιχεία που αφορούν τη θέση του στο χώρο. Στη συνέχεια, η πληροφορία αυτή μεταφράζεται σε ήχους και μουσική.
Αναλυτικότερα, ο μικροεγλεγκτής ελέγχει τις μεταβολές της κίνησης και της κατεύθυνσης / προσανατολισμού του, συλλέγοντας στοιχεία από το αξελερόμετρο και το μαγνητόμετρο και ειδικότερα, το "bearing", δηλαδή την απόκλιση (μετρούμενη δεξιόστροφα και σε μοίρες) που καταγράφει ο αισθητήρας από την κατεύθυνση του μαγνητικού βορρά.
Στην πρώτη εκδοχή του έργου, οι τιμές αυτές αντιστοιχίζονται σε αποσπάσματα από μελωδίες ή σε νότες και συχνότητες. Παράλληλα, με τα LEDs της οθόνης του microbit, δημιουργείται ένα είδος animation. Οι ήχοι εξάγονται από ηχεία συνδεδεμένα με τον μικροελεγκτή.
Στη δεύτερη εκδοχή, η πληροφορία των αισθητήρων μεταδίδεται ασύρματα, μέσω τεχνολογίας Bluetooth, σε έναν μικρό υπολογιστή Raspberry Pi και αντιστοιχίζεται σε ηχητικές μεταβολές, καθώς χρησιμοποιείται για αλγοριθμική σύνθεση και δόμηση ήχου, από την πλατφόρμα SuperCollider. Από ηχεία συνδεδεμένα στο RPI, εξάγεται ένα μουσικό μοτίβο ανεπαίσθητα ή εντονότερα μεταβαλλόμενο, ανάλογα με την κίνηση του οριγκάμι.
Διαστάσεις εγκατάστασης:
Πρώτο οριγκάμι: 120 (ύψος) x 84 (πλάτος) x 84 cm (βάθος).
Δεύτερο οριγκάμι: 137 (ύψος) x 20 (πλάτος) x 20 cm (βάθος).
Έτος: 2018
Credits: Ιδέα - υλοποίηση πρότζεκτ: Μάντυ Αλμπάνη
Εκδοχή έργου με RPI:
Προγραμματισμός εφαρμογής: Βασίλης Πιτσιλής
Προγραμματισμός - ηχητικός σχεδιασμός: Βασίλης Αγιομυργιανάκης
Το σχέδιο του οριγκάμι είναι δημιουργία της Tomoko Fuse. (Mulatinho, Paulo. 2008. Οριγκάμι. Χάρτινες φιγούρες με την τεχνική της χαρτοδιπλωτικής. τ. 1. 1 τ. Καλλιτεχνικές κατασκευές 42. Αθήνα: Εργάνη.)
Website:
https://users.ionio.gr/~a16alba/M_Albani/index.html
https://mantyalbani.blogspot.gr/
Η παρουσίαση του αιωρούμενου χαρτο-γλυπτού "Origami singing" σε δύο εκδοχές αναδεικνύει μία μαθησιακή πορεία διαβαθμισμένης δυσκολίας. Οι αισθητήρες ενός μικροϋπολογιστή προσαρμοσμένου στο οριγκάμι καταγράφουν τις μετατοπίσεις του και η πληροφορία αυτή μεταφράζεται σε ήχους και μουσική.
Το έργο εντάσσεται σ΄ ένα θεωρητικό πλαίσιο που περιλαμβάνει την εκπαίδευση S.T.E.A.M. (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics), το κίνημα "D.I.Y. / D.I.T." (Do It Yourself / Do It Together) και τη "δημιουργική κουλτούρα" ("maker culture"). Η στάση αυτή ενέχει μία πολιτική εναντίωση στην κυρίαρχη κουλτούρα της μαζικής κατανάλωσης και ομοιομορφίας. Εκφράζει την έμφυτη περιέργεια που οδηγεί στην ανακάλυψη του κόσμου μέσα από το παιχνίδι.
Η Μάντυ Αλμπάνη είναι εικαστικός καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική (ΑΣΚΤ), Αρχαιολογία - Ιστορία Τέχνης (ΕΚΠΑ) και στο ΠΜΣ «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή» (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).
Έχει παρουσιάσει ζωγραφική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, βίντεο και πολυμέσα σε μία ατομική και πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει συμμετάσχει στο European Art Science Technology Network, σε εικαστικές / θεωρητικές ομάδες («ομάδα φιλοπάππου», «the reading group») και έχει μεταφράσει κείμενα και ένα βιβλίο για τη θεωρία της τέχνης.