Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Έργα-Εγκαταστάσεις

Μαριάννα Στραπατσάκη, Στέφανος Παπαδάς, Γιώργος Στυλιανού

Τίτλος Εγκατάστασης:
Παράθυρο στο Σύμπαν

Χώρος: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Εξωτερικός χώρος

Περιγραφή: Χαρτογραφική Προβολή (projection mapping)
Διαστάσεις εγκατάστασης: μεταβλητές
Έτος: 2017
Website: www.mariannestrapatsakis.gr

Μια νυχτερινή φαντασίωση κοιτάζοντας τα αστέρια. Μια αίσθηση μεταφοράς σε χώρους φανταστικούς, μια δίχως πρόσημο βλέψη για το μέλλον.
Οργάνωση και χάος· αστρικές μετακινήσεις· αιωρούμενες - μετέωρες εικόνες· έκδηλη και άδηλη κίνηση: ένα ανοιχτό στο Σύμπαν Παράθυρο.
Ποιο και πως θα είναι το μέλλον; Ποια η εικόνα του κόσμου;
Και ο άνθρωπος;


Βιογραφικό Δημιουργού

Η Μαριάννα Στραπατσάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, ξεκίνησε τις σπουδές της από το Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Α.Τ.Ι.) στην Αθήνα, τομέας Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής. Με πενταετή υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Paris I, licence Πλαστικών Τεχνών. Από το 1980 υπήρξε πρωτοπόρος στη βίντεο τέχνη στην Ελλάδα, με έμφαση στις βίντεο-εγκαταστάσεις στις οποίες ενσωματώνει τη ζωγραφική, τη γλυπτική και το βίντεο. Από το 2004 έως το 2014 υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το 2005 υπήρξε προσκεκλημένη καθηγήτρια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Συνεχίζει τη δραστηριότητά της δίνοντας βαρύτητα στις δυνατότητες συνύπαρξης της κινούμενης εικόνας, του ήχου και της ψηφιακής τεχνολογίας στο χώρο της τέχνης, στην συνδιαλλαγή της σύγχρονης ψηφιακής τέχνης με παρελθόντες πολιτισμούς και στην παρουσίαση ψηφιακών έργων μεγάλων διαστάσεων σε δημόσιους χώρους. Έχει πραγματοποιήσει 42 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Χιλή, Τουρκία, και έχει λάβει μέρος σε 66 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία και την Ολλανδία.Έχει συμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει υπάρξει μέλος κριτικών επιτροπών σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ.
Έργα της βρίσκονται στην Eλλάδα και το Εξωτερικό σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.


Ο Στέφανος Παπαδάς είναι απόφοιτος του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το Μεταπτυχιακό του πρόγραμμα φέρει τον τίτλο Activated Space και η δουλειά του εστιάζει σε εναλλακτικές μορφές εικαστικής αφήγησης διαπραγματευόμενη το χώρο, το χρόνο, την κίνηση, τον άνθρωπο και την κοινωνία. Μέσα απο τη Βίντεο-Τέχνη, τη Σκηνοθεσία, τη Φωτογραφία και τη Ζωγραφική και έχοντας ώς στόχο πολλάπλές ερμηνείες τα έργα του βασίζονται σε παρωχημένες απαντήσεις και απρόσιτα σύγχρονα ερωτήματα.
Εχεί συμματάσχει σε πάνω απο 20 ομαδικές εκθέσεις και Φεστιβάλ και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνικές ομάδες σε Ελλάδα, Βέλγιο και Κύπρο. Το Δεκέμβριο του 2015 συνεργάστηκε με την ακτιβιστική θεατρική ομάδα Action Zoo Humain για το έργο Enjoy the Revolution που βασίστηκε στο μύθο της Διδούς και του Αινεία και παρουσιάστικε παρουσιάστηκε στην Όπερα της Γάνδης, του Ρόττερνταμ και στη Bozar των Βρυξελλών. Το Σεπτέμβριο του 2017 θα παρουσιάσει την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, με το ντοκιμαντέρ Αναμονές, στην 6η Biennale Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.


Ο Γιώργος Στυλιανού είναι απόφοιτος του Τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κατάγεται από την Κύπρο και με έδρα του τη Λευκωσία δραστηριοποιείται στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών με κύρια μέσα τον ήχο, το βίντεο και τη φωτογραφία. Η δουλειά του πραγματεύεται θέματα που αφορούν την σύγχρονη κοινωνία όπως η ταυτότητα και η σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με το εικονικό ενώ εστιάζει παράλληλα και στην αλληλεπίδραση τέχνης και τεχνολογίας.
Έχει σχεδιάσει ήχο για θέατρο, ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, εγκαταστάσεις και διαδραστικά παιχνίδια συνδυάζοντας τις ηχητικές τέχνες με τις εικαστικές και τις παραστατικές τέχνες. Το 2014 συμμετείχε στο διεθνές πρόγραμμα OneBeat Echo όπου ως συνδημιουργός κλήθηκε να συνθέσει μουσική διαδικτυακά με διεθνείς καλλιτέχνες και την ίδια χρονιά εργάστηκε ως βοηθός κάμερας στη ταινία μεγάλου μήκους του Πανίκου Χρυσάνθου Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής. Το 2015-2016 ανέλαβε τον ρόλο του διευθυντή φωτογραφίας και συνέθεσε τον ήχο για το ντοκιμαντέρ Αναμονές το οποίο επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου και προβλήθηκε στο 7ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας. Τον Δεκέμβριο του 2016 σχεδίασε τον ήχο για τη θεατρική παράσταση «Έρως Ήρως παρ’ ολίγον» του θεάτρου Ειδεκανού που βασίστηκε στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Έρως Ήρως» και το οποίο παρουσιάστηκε στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.


ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

cca
ptdeedivea
avartsinarts
crete

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

goodnet
reth
review
aaf