Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Έργα-Εγκαταστάσεις

Βασίλης Αλεξάνδρου, Φένια Ηλιάδου

Τίτλος Εγκατάστασης:
Χωρίς Τίτλο

Χώρος: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Εκθεσιακός χώρος (ισόγειο-όροφος)

Περιγραφή: Διαδραστική εγκατάσταση, σχολική καρέκλα, ηχείο τηλεόρασης, microcontroller Arduino, αισθητήρας φωτός
Διαστάσεις εγκατάστασης: 40x85x40cm
Έτος: 2018
Website:

http://vasilisalexandrou.wixsite.com/vasilis-alexandrou 

https://feniailiadi.wixsite.com/feniailiadi

Το έργο αποτελείται από παλιά αντικείμενα όπως μία σχολική καρέκλα, ένα ηχείο τηλεόρασης και παλιά καλώδια, τα οποία συνδυάζονται με καινούρια υλικά όπως microcontroller Arduino, αισθητήρας φωτός.
Ο θεατής εισέρχεται στον εκθεσιακό χώρο και αντικρίζει μία σχολική καρέκλα, στην πλάτη της οποίας έχει τοποθετηθεί παλιό ηχείο, που παίζει σε επανάληψη με ηλεκτρονικούς ήχους (Bip), τον εθνικό ύμνο. Σε περίπτωση που ο θεατής επιλέξει να καθίσει στην καρέκλα, ο ρυθμός του εθνικού ύμνου επιταχύνεται, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται σταδιακά όλο και περισσότερο ο ήχος του γνωστού μουσικού κομματιού. Όταν ο καθισμένος θεατής σηκωθεί από την καρέκλα, ο ύμνος επιστρέφει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς.
Η βασική ιδέα είναι η επανάχρηση των αντικειμένων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «απορρίμματα», αστικού περιβάλλοντος ή τεχνολογικά, και η ενεργοποίησή τους στο πλαίσιο ενός διαδραστικού έργου. Το έργο επιχειρεί να θέσει προβληματισμούς γύρω από καθιερωμένα «μοτίβα» που είναι συνυφασμένα με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας για δεκαετίες.
Η ενεργοποίηση του «παιχνιδιού» και του συνακόλουθου προβληματισμού όμως έγκειται ξεκάθαρα σε προσωπικό επίπεδο, καθώς εναπόκειται αποκλειστικά στον ίδιο τον θεατή αν θα «προκαλέσει», μέσω της διάδρασής του πάντα, την (πλήρη) ηχητική αλλοίωση του εθνικού ύμνου καθώς και των εννοιών που η παρέμβαση αυτή συνεπάγεται.

Video ντοκουμέντο από την εγκατάσταση: https://vimeo.com/274955228


Βιογραφικό Δημιουργού

Ο Βασίλης Αλεξάνδρου γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Το 2014 αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και από το 2017 φοιτά στο μεταπτυχιακό «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή» Πανεπιστήμιο Ιονίου. Στο ενεργητικό του καταγράφονται μια μόνιμη εικαστική παρέμβαση σε δημόσιο χώρο «Με αφορμή το καμένο πιάνο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας», τρείς ατομικές εκθέσεις, καθώς και πάνω από πενήντα ομαδικές. Το 2017 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Mediterranea 18 Young Artists Biennale “Home”.


Η Φένια Ηλιάδου γεννήθηκε το 1992 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και από το 2017 φοιτά στο μεταπτυχιακό «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή» Πανεπιστήμιο Ιονίου. Έχει συμμετάσχει σε δέκα ομαδικές εκθέσεις.


ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

cca
ptdeedivea
avartsinarts
crete

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

goodnet
reth
review
aaf